top of page

Stemmen gitaar

 

De normale stemming van een gitaar is E A D G B E.

Zie en hoor: https://www.youtube.com/watch?v=OUt11yVHKvU

 

Je kunt ook een stemapparaat-App op je telefoon installeren.

Een los stemapparaatje vind ik persoonlijk het handigst. Ik gebruik deze van Korg (kost nog geen 10 euro) maar er zijn ook vele andere merken.

 

Dit apparaatje werkt op alle gitaren. Je klemt het simpel op de kop van de gitaar. Het vangt de trillingen van het hout op, dus ook bij een elektrische gitaar geen geklooi met snoeren.

Als je helemaal niets bij de hand hebt, dan kun je ook stemmen op het gehoor. Je moet dan aannemen dat één snaar nog (redelijk) goed staat. Ik neem de dikste E snaar dan als uitgangspunt.

Stap 1. Die (dikste) E snaar druk je in in het 5e vakje en die sla je aan. Je krijgt dan de toon A. Draai (indien nodig) net zo lang aan het stemmechaniek van de A snaar totdat die precies het zelfde klinkt.

Stap 2. De A snaar in het 5e vakje is een D. De D snaar moet het zelfde klinken.

Stap 3. De D snaar in het 5e vakje is een G.. De G snaar moet het zelfde klinken.

Stap 4. De G snaar in het 4e vakje is een B. De B snaar moet het zelfde klinken.

Stap 5. De B snaar in het 5e vakje is een E. De (hoge / dunste) E snaar moet het zelfde klinken.

Extra controle: De dikke E snaar in het 3e vakje is een G. De G snaar moet het zelfde klinken, maar dan een octaaf hoger.

Nog een extra controle: De dunne E snaar moet het zelfde klinken als de dikke E snaar, alleen 2 octaven hoger. Als dit niet klopt, opnieuw beginnen.

Als een snaar niet goed staat, draai dan zo aan het mechaniek dat de snaar te los (te laag) staat. Stem daarna omhoog tot de juiste toon.

Vaak word je tureluurs van stemmen op het gehoor. Dan hoor je het gewoon niet. Of het ene akkoord klinkt goed en een ander akkoord niet. Daar is een verklaring voor, maar dat is moeilijke kost en dat wordt pas uitgelegd in deel 3. Ik stem nooit meer op het gehoor. Stemmen met een stemapparaatje is vele malen sneller, makkelijker en beter.

De snaren van een traditionele 4-snarige basgitaar worden het zelfde gestemd als de 4 dikste snaren van een gitaar E A D G maar dan een octaaf lager (kun je ook met zo'n stemapparaatje stemmen). Meer over basgitaar verderop in deze cursus.

bottom of page