top of page

Schema's opschrijven

Een veel gebruikte manier voor het opschrijven van akkoorden-schema's is het plaatsen van akkoordsymbolen in de tekst. Als het goed is staan de symbolen bij de lettergreep waar het akkoord gespeeld moet worden. Dit vereist dat je de tekst en vooral het ritme van de tekst goed kent. Voor een instrumentaal nummer of voor een instrumentaal gedeelte in een nummer heb je hier weinig aan.

Ik gebruik altijd een maatschema voor het opschrijven van akkoorden. Hieronder als voorbeeld mijn akkoordenkeuze voor het nummer "Aqua de Beber".

Een vakje duurt 4 tellen. Als een akkoord maar 2 tellen gespeeld moet worden deel ik het vakje in tweeën. Als een akkoord langer dan 4 tellen gespeeld moet worden zet ik een pijl naar de volgende maat. Dit is een grove manier van noteren en je kunt het nog iets verfijnen door grotere vakjes te maken waar meer informatie in past, maar in de praktijk is dit voor veel nummers voldoende.

Voor de liefhebber de gitaarakkoorden en de muziek die ik heb opgenomen met harmony groep "De Kanaries". Er worden 2 akkoorden vooraf gespeeld. De notatie begint als er (zonder woorden) gezongen wordt.

- Clarita: lead

- Clarita, Gertrude, Jolanda: harmony

- Guus: alle instrumenten

Aqua de beber - Antônio Carlos Jobim
00:00 / 00:00

Intro

Couplet:

Refrein:

Als je zelf schema's wilt opschrijven (met pen) zoals het onderstaande voorbeeld, kun je een pagina met vakjes printen. KLIK HIER

voorbeeld pagina vakjes invullen met pen

Zelf gebruik ik een Word document met vakjes (cellen) zoals onderstaand voorbeeld, waarmee je op de computer de akkoorden kunt invullen. Vaak past een nummer niet op één pagina. Daarom print ik alles zodat ik in een map twee pagina's naast elkaar kan zien. Je kunt het ook op een tablet weergeven, maar dan kan het zijn dat je onder het spelen moet scrollen (dat wil ik niet).

voorbeeld pagina vakjes invullen in word
bottom of page