Schema's opschrijven

Een veel gebruikte manier voor het opschrijven van akkoorden-schema's is het plaatsen van akkoordsymbolen in de tekst. Als het goed is staan de symbolen bij de lettergreep waar het akkoord gespeeld moet worden. Dit vereist dat je de tekst en vooral het ritme van de tekst goed kent. Voor een instrumentaal nummer of voor een instrumentaal gedeelte in een nummer heb je hier weinig aan.

Ik gebruik altijd een maatschema voor het opschrijven van akkoorden. Hieronder als voorbeeld mijn akkoordenkeuze voor het nummer "Aqua de Beber".

Als je zelf schema's wilt opschrijven kun je een pagina met vakjes printen. KLIK HIER.

Ga met de cursor in die pagina staan en klik op de rechtermuisknop. Kies afdrukken en kies (i.pl.v. alles) alleen 1e pagina afdrukken.

Een vakje duurt 4 tellen. Als een akkoord maar 2 tellen gespeeld moet worden deel ik het vakje in tweeën. Als een akkoord langer dan 4 tellen gespeeld moet worden zet ik een pijl naar de volgende maat. Dit is een hele grove manier van noteren en je kunt het nog iets verfijnen door grotere vakjes te maken waar meer informatie in past, maar in de praktijk is dit voor veel nummers voldoende.

Voor de liefhebber de gitaar-akkoorden en de muziek die ik even snel heb opgenomen met harmony groep "De Kanaries". Er worden 2 akkoorden vooraf gespeeld. De notatie begint als er (zonder woorden) gezongen wordt.

- Clarita: lead

- Clarita, Gertrude, Jolanda: harmony

- Guus: alle instrumenten

Aqua de beber - Unknown Artist
00:00 / 00:00

Intro

Couplet:

Refrein:

                                                                                                                                                 

Guus van der Kleijn: https://www.muziektheorievoorbeginners.nl                  ®copywrite/auteursrecht

Muzikant - studio - componeren - muziektheorie voor beginners                    online sinds mei 2017

Jaap van der Kleijn: https://www.shoelaceproductions.nl

Muzikant - studio - componeren - produceren - mixen - masteren - lessen opnametechniek