Intoneren gitaar

 

Met een stemapparaat kun je de gitaar in de gelijkzwevende stemming stemmen. Je krijgt dan het compromis waardoor alle akkoorden zuiver (genoeg) klinken (zie vorige pagina).

Als akkoorden dan toch nog duidelijk vals klinken, dan is de afstelling niet goed, of het is gewoon een slechte gitaar. Bij een elektrische gitaar kun je meestal de snaarhoogte en de snaarlengte afstellen. Dat is een klusje wat je makkelijk zelf kunt doen.

Stel de hoogte zo laag mogelijk af, maar wel zo dat geen enkele snaar aanloopt (tegen een fret aan trilt). Als de snaren dan te hoog komen te staan, dan moet je de hals (laten) nakijken (recht stellen en/of fretten vlakken).

Of de lengte goed is kun je horen door een snaar met je vinger boven de 12e fret te dempen en de flageolettoon aan te slaan (zie vorige pagina). Vervolgens druk je de snaar in het 12 vakje in en sla je die toon aan. Dat moet dan de zelfde toon zijn als die flageolettoon (het octaaf).

Als een snaar ingedrukt in het 12e vakje hoger klinkt dan de flageolettoon, dan moet je de snaarlengte langer maken. Als een snaar dan lager klinkt dan de flageolettoon, dan moet je de snaarlengte korter maken. Dit moet je per snaar afstellen.

Dat afstellen heet het "intoneren" van een gitaar. Hoe hoger je akkoorden of tonen op de hals speelt hoe valser ze worden als de gitaar niet goed geïntoneerd is.

Een akoestische gitaar (klassiek of country) heeft vaak geen afstel-mogelijkheden. Als je zo'n gitaar koopt, let er dan op dat alle snaren goed intoneren. Als dat niet zo is, niet kopen! Als je een nieuwe akoestische gitaar via internet koopt, meteen terugsturen! als de intonatie van een snaar niet goed is.

Regelmatig nieuwe snaren opzetten is ook zeker aan te bevelen voor de zuiverheid. Oude (vervuilde of aangetaste) snaren zijn niet goed te stemmen en te intoneren. De vervuiling verstoort de golfbewegingen. Zie vorige pagina "Stemming en zuiverheid". Meer over gitaarsnaren op de volgende pagina "Gitaar snaren".

                                                                                                                                                 

Guus van der Kleijn: https://www.muziektheorievoorbeginners.nl                  ®copywrite/auteursrecht

Muzikant - studio - componeren - muziektheorie voor beginners                    online sinds mei 2017

Jaap van der Kleijn: https://www.shoelaceproductions.nl

Muzikant - studio - componeren - produceren - mixen - masteren - lessen opnametechniek