Gitaar snaren

Nieuwe snaren op een gitaar zetten is een vervelend klusje maar het is essentieel voor een heldere klank en de zuiverheid. Na verloop van tijd gaat een gitaar dof klinken en dan merk je ook dat het intoneren en stemmen meer moeite gaat kosten. Dan is het de hoogste tijd voor nieuwe snaren.

Oude snaren kunnen enorm van invloed zijn op de zuiverheid. Ik heb eens een Fender Stratocaster in handen gehad met hele oude snaren. De hoge E snaar, afgesteld op z'n kortst, werd in het 12e vakje een Es !!! Met nieuwe snaren was het probleem opgelost en het bleek een prima gitaar te zijn.

Er is een enorm aanbod voor alle soorten gitaren en basgitaren. Het is een kwestie van uitproberen wat je prettig vindt en mooi vindt klinken.

 

Wel een tip voor stalen snaren (voor elektrische en akoestische gitaren). Bij stalen snaren kun je stellen, hoe dikker hoe beter de gitaar klinkt. Het nadeel is dat dikkere snaren "zwaarder" spelen.

De hoge E snaar van een dunne set snaren heeft een dikte van 0,009 inch. Dat speelt wel heel licht, maar op de meeste gitaren klinkt het nergens naar. Veel gebruikt worden sets met een dunne E snaar van 0,010 inch. Dat klinkt al beter, maar nog altijd wat "dunnetjes". Een set met een dunne E snaar van 0,011 inch klinkt goed, maar dan begin je te merken dat het allemaal wat meer moeite kost.

Al mijn gitaren zijn uitgerust met een compromis wat weinig gebruikt wordt omdat men het niet kent. Dat zijn D'addario snaren met een dunne E snaar van 0,0105 inch. Type "EXL 110 PLUS (of EXL 110 +). Deze snaren zijn dik genoeg om het geluid voldoende "body" te geven en dun genoeg om zonder zere vingers een avond lang te kunnen spelen. Ook het opdrukken van een snaar gaat nog gemakkelijk. Ik vind dat ideaal (o.a. verkrijgbaar bij snarenshop en baxshop).

https://www.snarenshop.nl/shop///d-addario-exl110-plus-0105-048-gitaarsnaren

https://www.bax-shop.nl/elektrische-gitaarsnaren/daddario-exl110+-snarenset-voor-elektrische-gitaar/product-details.html#productreviews

Zorg er bij het opzetten van snaren voor dat ze netjes opgewonden worden op de mechanieken zoals op de onderstaande afbeelding. Als dat slordig gebeurt is een gitaar moeilijk te stemmen omdat er beweging in de wikkelingen blijft zitten. Als dat netjes gebeurt zullen de snaren snel goed op toon blijven staan. Stalen snaren rekken nauwelijks na. Je kunt dus vlak voor een optreden nieuwe snaren op een gitaar zetten.

Nylon snaren (voor een klassieke gitaar) rekken wel na. Het duurt enkele dagen voordat nylon snaren goed op toon blijven staan.