top of page

Gitaar snaren

Nieuwe snaren op een gitaar zetten is een vervelend klusje maar het is essentieel voor een heldere klank en de zuiverheid. Na verloop van tijd gaat een gitaar dof klinken en dan merk je ook dat het stemmen meer moeite gaat kosten. Alles gaat lelijk klinken. Dan is het de hoogste tijd voor nieuwe snaren.

Oude snaren kunnen enorm van invloed zijn op de zuiverheid. Ik heb eens een Fender Stratocaster in handen gehad met hele oude snaren. De hoge E snaar, afgesteld op z'n kortst, werd in het 12e vakje een Es !!! Met nieuwe snaren was het probleem opgelost en het bleek een prima gitaar te zijn.

Er is een enorm aanbod voor alle soorten gitaren en basgitaren. Het is een kwestie van uitproberen wat je prettig vindt en mooi vindt klinken.

 

Bij stalen snaren stelt men wel eens, hoe dikker hoe beter de gitaar klinkt, maar de meningen zijn hier sterk over verdeeld.

De hoge E snaar van dunne sets snaren heeft een dikte van 0,009 inch (zelfs 0,008 wordt gebruikt). Veel gebruikt worden sets met een dunne E snaar van 0,010 inch. Sets met een dunne E snaar van 0,011 of 0,012 inch worden veel door jazzgitaristen gebruikt. Men vindt dan dat dit zorgt voor een mooie "ronde" toon.

Ik heb lange tijd gespeeld met een dikte die weinig gebruikt wordt. Dat waren D'addario snaren met een dunne E snaar van 0,0105 inch. Type "EXL 110 PLUS (of EXL 110 +) maar ik ben weer terug bij 0,010.

 

Voor het geluid maakt het niets uit en Ernie Ball Slinky 0,010 snaren staan duidelijk minder strak dan die D"addario 0,0105. Dat ligt niet alleen aan de dikte, maar ook aan het materiaal. Kortom, makkelijker opduwen en na een avond spelen minder zere vingers.

Zorg er bij het opzetten van snaren voor dat ze netjes opgewonden worden op de mechanieken zoals op de onderstaande afbeelding. Als dat slordig gebeurt is een gitaar moeilijk te stemmen omdat er beweging in de wikkelingen blijft zitten. Als dat netjes gebeurt zullen de snaren snel goed op toon blijven staan. Stalen snaren rekken nauwelijks na. Je kunt dus vlak voor een optreden nieuwe snaren op een gitaar zetten.

Nylon snaren (voor een klassieke gitaar) rekken wel na. Het duurt enkele dagen voordat nylon snaren goed op toon blijven staan.

bottom of page